dilluns, 27 de juny del 2011

ELS CORTAFOCS GENEREN IMPACTES NEGATIUS SOBRE ELS BOSCS DE PENYAGOLOSA

La Junta Rectora del Parc Natural del Penyagolosa crearà una comissió per a estudiar l'impacte ambiental del nou Pla de Prevenció d'Incendis i la possibilitat de modificar-ho després de l'oposició social que han suscitat els més de 215 quilòmetres de tallafocs planificats per la Conselleria de Medi ambient, segons van confirmar ahir fonts de la junta rectora.
Aquesta ha sigut la resposta de la junta a les al·legacions de quinze entitats que qüestionen el "greu impacte" d'una xarxa de tallafocs -de fins a 150 metres d'amplària- que arrasaria en l'entorn una superfície de bosc "superior a la protegida oficialment dins del parc".
La comissió estarà formada per representants de tots els sectors implicats: grups ecologistes, sindicats, tècnics de la Generalitat Valenciana i associacions de veïns i propietaris de la zona.
Encara no s'han definit els nomenaments ni existeix un calendari tancat de reunions. No obstant açò, l'acord de la junta rectora paralitza momentàniament el Pla de Prevenció i obri la porta a un procés de diàleg sobre les diferents formes d'entendre la conservació del paratge natural.
La mobilització ciutadana contra els tallafocs de Penyagolosa s'està canalitzant a través d'una plataforma batejada amb el nom de "Bosc Viu", integrada per col·lectius com la Va unir de Llauradors, Comissions Obreres (CC OO), UGT, CGT-País Valencià, Intersindical Valenciana, Acció Ecologista Agró, Gecen, Colla Ecologista la Carrasca (Alcoi) -Ecologistes en Acció, Societat d´Amics de la Serra d´Espadà, CEVA (Vall d'Albaida), Colla Ecologista l'Arrel (Ontinyent), Centre Excursionista de València, Centre Excursionista de Castelló, Centre Excursionista de Benicàssim, Centre Excursionista d'Ontinyent, Centre Excursionista de Vila-real, Club de Muntanya d'Ontinyent, Associació Cultural Grèvol i Veïns del Penyagolosa.
Les al·legacions inclouen més de 20 punts en els quals s'exposa que aquest tipus de tallafocs "són totalment ineficaços per a frenar un incendi" i generen "gravíssims impactes negatius sobre els ecosistemes forestals en aspectes com la biodiversitat, tant en el seu component vegetal com a faunístic, atès que incrementa el risc d'erosió i de desertització de la terra fèrtil".
Un dels ecosistemes més afectats és el riu Carbo, que seria travessat en múltiples trams per la xarxa de tallafocs.
Les esmentades al·legacions consideren que el projecte de la conselleria és un contrasentit. "Entra en claríssima contradicció amb la mateixa finalitat que pretén. Es pot considerar absurda l'execució d'aquesta RAC, primer desboscar més zona de la qual en l'actualitat és parc i posteriorment intentar minimitzar l'impacte amb mesures correctores. Existeix alguna justificació clara i científica per a una intervenció d'aquest tipus? No hi ha dubte que es veuria molt afectada la qualitat escènica dels paratges afectats". De la mateixa manera, els ecologistes adverteixen que resulta "impossible" el manteniment dels 215 quilòmetres de tallafocs. "És evident que són impossibles de mantenir d'una forma continuada i racional com es pot comprovar en tallafocs ja existents".

Propostes alternatives
Les al·legacions de la Plataforma Bosc Viu subratlla que els nous tallafocs no facilitarien un accés més ràpid als focus d'un incendi i argumenten que el transport "seria molt més eficaç si s'assegura el bon estat de la connexió viària entre la CV-170 i la pista que uneix Puertomingalvo amb Sant Joan, atès que permetria l'accés en menys de 30 minuts, alguna cosa impossible per una pista forestal abrupta i amb desnivells".
També suggereixen la creació de noves brigades forestals en Villahermosa i Xodos, el manteniment d'un helicòpter d'emergència i subvencions per a "treballs silvícoles, cultius i neteja de sendes".
Font: Levante-EMV