diumenge, 31 de març del 2013

TRADICIONS VALENCIANES: LA MONA DE PASQUA





Aquí em pica,
aquí em cou,
aquí em menge la mona
i aquí et trenque l'ou.



Els valencians hem celebrat des de molt antic les festes de Pasqua, els nostres tres dies de Pascua. Es tracta d’una festivitat europea molt antiga, anterior al cristianisme i  d’arrels germàniques  recollides pels primers catalans i adaptades  com tantes altres festivitats de signe popular i espiritual, pel cristianisme . Vinculada a Eostre, divinitat de la primavera, és coneguda com Ostern als països germànics i Eastern en els de parla anglosaxona, indicant que en aquestes dates el Sol es posa per l'Oest. A les nostres terres aquesta tradició-ja cristianitzada- arrivà amb els  colons catalans i aragonesos a partir de la conquesta.

Amb l'arribada del temps de Pasqua la lluita entre l'hivern i l'estiu es decideix a favor d'aquest últim, perquè quan arriba el temps de Pasqua, l'equinocci ja ha passat. La Pasqua no és una festa de data fixa, ja que no està determinada només pel sol sinó tambien per la lluna. El diumenge de Pasqua és el primer diumenge de lluna plena després de l'equinocci de primavera.

Per això, l'Església cristiana ha elegit  aquesta antiga festa  de renovació i resurrecció, per celebrar la resurrecció de Crist. La Pasqua és la festa de la primavera victoriosa, durant la qual les lleis cícliques de la naturalesa se'ns mostren en els milers de capolls que creixen i les milers de llavors que germinen al nostre voltant. El hivern ha passat. És temps de familia i comunitat, és temps d’eixir al camp.

En aquestes festes, és un element important a molts  indrets d’ Europa  l'ou de Pasqua, símbol de la vida renaixent, ou que ha de ser real i mai no substituït per imitacions dolces o de xocolata fetes per marques comercials, i que antigament eren pintats en família. L'ou juntament  amb la popular mona eren amagats i buscats pels membres de la família durant les eixides i passeigs  i encara es fan als forns valencians les mones de Pasqua com es feien tradicionalment: és a dir, amb una massa fermentada i ous durs. 

La Mona de Pasqua acompanyada d’ous és una recepta típica  dels dies de Pascua principalment  a València, i el Principat encara que també es menja a diferents llocs d’Aragó i Murcia  i sol ser tradició que el padrí regale la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua i que es reunisquen les famílies el Dilluns de Pasqua per a menjar-la al camp, estrenant espardenyes pasqüeres, volant el catxirulo  o milotxa i berenant la  mona...es deixava l’ou per a l’últim moment i també era tradició trencar-li’l al front de qui se’ns posava per davant . Antigament, la mona era un pa que es menjava quan acabava la Quaresma i per això en mot llocs es fa o s’acompanya d’embotits com la llonganissa de Pasqua. 

Aquesta recepta de la Mona de Pasqua, tan típica d'aquests dies segueix la tradició valenciana. Convidem a tots els valencians a cel.lebrar la nostra identitat i la herència dels postres majors i seguir aquesta tan nostra tradició popular eixint al camp per a gaudir del temps de primavera juntament als nostres familiars i amics.

Ingredients per a les mones de pasqua

500 gr. de farina
1 sobre de llevat sec (25 gr.)
1/4 litre de llet temperada
100 gr. de mantega fosa
80 gr. de sucre
1 ou
1 polsim de sal
Per a “pintar” la massa
1 rovell d'ou
1 cullerada de llet

Per a la decoració
Anisetes de colors, boletes de xocolata, panses, cireres per a decorar, ametles laminades…
Ous cuits pintats amb colorant alimentari o ous de xocolata

Com preparar mones de pasqua

Posar la farina en un bol. Afegir el llevat sec i barrejar-lo tot . Afegir la resta d'ingredients: la mantega  fundida, la llet, el sucre, l'ou i un poquet de sal. Batir-ho tot i donar-li forma redona a la massa amb les mans.
Cobrir el bol amb un drap i ficar-lo en el forn durant uns 20-30 minuts a una temperatura màxima de 50 graus, deixant la porta del forn entreoberta, fins  que la massa hi haja augmentat el seu volum visiblement.

Mentre la massa creix, cobrim una safata de forn amb paper vegetal. Una vegada la massa ha augmentat, dividir-la en 4 o 5 parts depenent de la quantitat de “mones” que vulgueu fer i la grandària. Una vegada fet això donar-li forma a la massa amb les figures que vulguem: un conill, una tortuga, un niu , una trena… decorant  amb boletes de colors, ous cuits pintats, ametles filetejades, sucre…
Les posem altres 10 minuts al forn a màxim 50 graus, perquè seguisca creixent la massa. Una vegada tenim les nostres figures llestes, barrejar un rovell d'ou amb una cullerada de llet i pintar les mones  amb aquesta barreja, perquè es dauren en el forn.

Amb les  figures ja llestes i decorades, les posem en el forn precalfament a 200º durant uns 25-30 minuts, fins que vegem que estan llestes i que ha agafat un color adequat.

Les traiem del forn, les deixem refredar, i li posem els ous pintats o de xocolata com a decoració .

 Es tracta d'una tradició molt arrelada als territoris de parla catalana, que s'ha preservat de forma similar a la dels països del centre i nord d'Europa. Costums amb un significat de vegades oblidat, però amb un significat bell i profund, tradicions que no s'han d'oblidar i que formen part de la nostra identitat.

Bon profit i bona Pasqua!