divendres, 23 de setembre de 2011

LA NOSTRA CUINA: CONILL ESPATARRATConseqüència lògica de la molta afició dels valencians per la caça és la seua escassetat per aquesta terra, i el que els preparats culinaris tradicionals que li inclouen entre els seus ingredients siguen limitats. D'entre les explicades mostres gatronómiques destaca aquest conill espatarrat, que rep el seu nom per rostir-se el leporí espatarrat, obertes les seues quatre potes com si d'un llibre es tractara. Es prefereixen els conills silvestres als de corral,però si no es troben aquests es feta mà dels segons carregant el guisat amb la presència d'herbes aromàtiques per a impregnar-ho d'un grat sabor muntés.


Temporada de consum: Tot l'any
Recomanada para: El sopar o per al berenar-sopar
Recepta para: 4 comensals
Temps de realització: 1 hora i 30 minuts
Dificulteu: Mitjana
Va venir suggerit: Negre de Criança o Reserva (El Serial, Villena)INGREDIENTS:

1 conill d'1.250 kg o una mica més
100 gr de ceba
100 gr de carlota
1 dl d'oli
1 dl d'aigua
julivert
ix

ELABORACIÓ:

Una vegada el conill pelat, se li talla el cap i els extrems de les potes, s'obri i se li lleven les vísceres de l'interior.

El conill així preparat es posa sobre una safata de fornejar, espatarrat.Sobre ell s'aboca l'oli i l'aigua, s'envolta amb els cascos tallats de la ceba i s'assaona.

La carlota es ratlla, i les seues ratlladures es piquen en un morter juntament amb el julivert.

Posat el forn a calfar, quan aconseguisca els 175ºC es col·loca en el seu interior la font de fornejar. Després de 30 minuts de cocció, s'aboca sobre el conill les xixines.

Es continua la cocció durant 30 minuts més, o el temps que la prudència aconselle segons la tendresa de la carn.
Passat el temps, es trau la safata del forn i es presenta a la taula.


TRUCS I CONSELLS:
Si utilitza un conill silvestre, netege-ho i òbriga-ho la vespra perquè s'orege durant tota la nit.

Per contra, si la peça és domèstica pot posar-li alguna branqueta de romaní o timó, que retirarà 20 minutos abans que finalitze la cocció.