dimarts, 24 de gener del 2012

VILLALONGA CONMEMORA EL IV ANIVERSARI DE LA SEUA CARTA POBLA



Villalonga i les terres que la envolten va ser conquerida pel rei Jaume d'Aragó al 1240 encara que continuà poblada pels àrabs fins a la seua definitiva expulsió el segle XVII. En 1611 després del decret d'expulsió dels moriscs, la vall de Gallinera va quedar completament despoblat, tal com va succeir en altres terres valencianes. La Vall de Gallinera va ser repoblada amb famílies procedents de Mallorca i Eivissa entre les quals destaquen els cognoms catalans Alemany, Palau, Joan, Perpinyà, Seguí, Serra o Vicens. Un any després es va procedir a la repoblació de Cais, La Font i L'Alcudia, quedant despoblats Rafol, Buixerques, Simat, El Reconc, L'Almassita, La Plaça i Recunxent. Els nous pobladors procedien majoritàriament de la Vall de Gallinera i pobles de la zona, alguns recentment arribats de Mallorca o Eivissa, amb llunyans origens catalans, entre els cognoms dels nous pobladors de Vilallonga destaquen Martí, Martínez, Iváñez, Navarro, Roch, Serra, Tarrasó, García, Rocher, Fuster, Bas, Mascarell, Moratal, Ros, Coll, Vaig xifrar, Puig, Carbó, Castellolí, Reig, Mas i Faus. Posteriorment (cap al segle XVIII) arribaran els Sanchis, Giner (des de Murla), Calafat (Mallorca), Pavía (Sogorb), Bataller (Xàbia), Esteban (Rubielos), Ripoll (Palma de Gandia), Monsonís (Castelló), Roselló (Eivissa) o Sastre (Mallorca i Eivissa), dels quals en l'actualitat descendeix la població que habita Vilallonga.
En el  IV Centenari de la seua Carta Pobla,  Villalonga conmemora el naixement de la població tal com la coneixem hui dia. Segons informa El Punt,
"La comissió d'actes del IV Centenari de la Carta Pobla de Vilallonga de la Safor, s'ha reunit per tal de proposar diversitat d'idees que han de configurar els actes per a la celebració de tot l'any 2012. Entre les diverses activitats destaquen les conferències, excursions, concursos, representacions teatrals i exposicions.
La programació començarà amb un volteig de campanes este dijous 26 a les 12 hores per a la commemoració dels 400 anys. Posteriorment, el dissabte 28 de gener, es realitzarà una conferència sobre la història del poble a càrrec de l'historiador Abel Soler, a l'Auditori.
La conferència vol commemorar els 400 anys de la signatura dels 'Capítols de població' o carta de poblament de la Vall de Vilallonga. Concretament, es tracta del document fundacional de l'actual localitat, quan les cases i terres de quatre pobles (Cais, la Font, l'Alcúdia i Buixerques) foren assignades a colons cristians vells procedents d'uns altres llocs."
Per a més informació sobre la història i els cognoms de Villalonga recomanem el completissim blog  Genealogía de Villalonga