dijous, 24 d’abril del 2014

VA DE BO DENUNCIA: EL SANTUARI DE SANT JORDI A EL PUIG TANCAT EL DIA DE SANT JORDI.







Avui, 23 d'abril, un grup de persones ens hem apropat a la localitat del Puig per celebrar un petit homenatge a Sant Jordi, en el santuari que hi ha en el lloc on la tradició assenyala que va tenir lloc la batalla de Enesa, en la qual va participar Sant Jordi i que va obrir les portes de la ciutat de València a les tropes de Jaume I l'any 1238, per la qual cosa va ser nomenat patró del nou regne.
Ens hem sorprès que les portes del recinte estigueren tancades un dia tan assenyalat com avui. L'ermita de Sant Jordi es troba en un recinte tancat acompanyada per un modest parc envoltat de palmeres en el camí que porta des de la Pobla de Farnals i Rafelbunyol a la localitat del Puig. Sense cap indicació ni cartells d'horaris, que donen una pista d'on es troba un lloc de tanta significació per al nostre poble, el santuari del Puig, en l'interior del qual es troba un retaule amb la imatge de Sant Jordi i un cartell en el qual posa “Sant Jordi, patró del regne de València", espera als visitants que mai arriben.
En un proper panell de turisme indica un horari-de 10:00 a 14:00 i uns dies de visita-de dilluns a dijous- prèvia reserva cridant a un número de telèfon-961959029-al que hem cridat per poder accedir. En aquest telèfon no sabien gens i ens han remès a la Diputació. En la Diputació ens han atès en castellà, a pesar que nosaltres ens hem dirigit al nostre interlocutor en la llengua del país, i ens han dit que parlassem amb l'ajuntament del Puig, i al Puig ens han dit que no seria possible i que calia cridar amb antelació. Hauran perdut les claus?. Han dit que cridarien per donar-nos una solució però la trucada mai ha arribat.
El resultat ha estat que finalment no hem pogut celebrar l'homenatge a Sant Jordi tal com era nostra intenció.
Una prova més de l'oblit que els valencians tenim cap als orígens de la nostra identitat, i del menyspreu i desídia-interessats o no- de les autoritats per la nostra memòria i la nostra història com a poble. Sabem que a les autoritats espanyolistes del PP els interessa tenir marginades algunes parts de la història per seguir amb la seua estratègia de espanyolització i intoxicació política a la nostra terra, però nosaltres no pensem rendir-nos.
Des d'aquesta pàgina fem una crida als valencians amb consciència de poble per recuperar aquest singular paratge, avui oblidat i en situació d'abandó des de fa temps, i reclamem a les autoritats valencianes que donen a aquest lloc tan nostre el tractament que mereix. Fent-ho visible, assenyalant la seua localització i obrint-lo al poble valencià, un poble que té el deure de recuperar el seu passat, per poder tenir un present i conquistar el seu propi futur.
Ens comprometem a tornar aviat al santuari de Sant Jordi, i aquesta vegada entrar i realitzar al nostre patró històric l'homenatge que mereix, i esperem, amb el recolzament i participació dels nostres seguidors interessats. Seguirem informant sobre aquesta qüestió.
El poble que perd la memòria i oblida el seu origen està condemnat a desaparèixer. No ho oblidem. Avui més que mai.