dissabte, 29 d’octubre del 2011

VALÈNCIA ATURADA



El nombre d'aturats de la Comunitat Valenciana escala fins a la xifra de 617.300 persones, la qual cosa suposa una taxa de desocupació històrica del 24,17 % de la població activa (la tercera més alta després d'Andalusia i Canàries). Així les coses, un de cada quatre treballadors de l'autonomia en edat de treballar està desocupat. Aquesta sagnia en el mercat laboral torna a encendre les alarmes en finalitzar el tercer trimestre de 2011, perquè en el conjunt d'Espanya es freguen ja els cinc milions d'aturats després d'un dels pitjors estius de la història, en el qual han impactat de ple les retallades en les diferents administracions públiques per a atallar el dèficit.

El devastador efecte de la crisi econòmica ni tan sols aconsegueix atallar la desocupació durant el període estival en una autonomia que viu sobretot del sector serveis i el turisme, que enguany ha registrat xifres de rècord. Entre juny i setembre s'han destruït 30.100 llocs de treball a la Comunitat Valenciana, la xifra de la qual d'ocupats cau fins a 1.879.300 persones. La tardor comença molt mal i trenca les previsions marcades pel propi Govern i els agents socials, els qui van anunciar una recuperació durant el període estival que ara tira pels sòls l'estadística oficial facilitada per l'Enquesta de Població Activa (EPA).

La Comunitat Valenciana també es situa durant el tercer trimestre com la quarta autonomia amb major creixement de l'atur, on Andalusia continua al capdavant amb una preocupant taxa de desocupació del 29,3 % i amb més d'un milió de persones sense poder treballar. En l'altre costat de la balança, Navarra anota el menor índex de desocupació, amb l'11,25 %. L'atur afecta quasi a quatre de cada deu dels estrangers a la Comunitat Valenciana. I una dada que estremeix és que més de la meitat dels joves de 25 anys —en concret el 52 %— no té treball.

Reforma laboral sense efecte
Les dades de l'última EPA constaten també l'escàs impacte de la reforma laboral sobre l'augment de l'ocupació, fins i tot reflecteix que la Comunitat ha perdut 4.000 actius (en edat de treballar) malgrat el repunt en la major part de les comunitats autònomes. En aqueix sentit, la taxa de temporalitat segueix repuntant i aconsegueix quasi àdhuc terç dels valencians, 1,6 punts per sobre de la mitjana del conjunt de l'Estat. Per sectors, l'agricultura valenciana incrementa l'atur en 8.800 persones, la construcció en 6.400 i els serveis, en 10.400. No obstant açò, la indústria va reduir la destrucció d'ocupació en 3.400 treballadors. L'atur va créixer fonamentalment en la província de València, amb 25.300 persones més, mentre que a Alacant ho va fer en 2.800 i a Castelló es va produir un descens de 2.100. Sens dubte, les dades conegudes ahir mostren la difícil situació per la qual travessa la nostra autonomia, que posa de manifest les conseqüències devastadores d'un model productiu que no ha funcionat en els últims exercicis. Dels 617.300 aturats que arreplega la EPA al tancament del tercer trimestre de l'any 2011 a la Comunitat Valenciana, 333.700 són homes i 283.700, dones.
La taxa de desocupació del 21,52% en el conjunt d'Espanya no s'aconseguia des de 1996, quan va començar a governar l'Executiu de José María Aznar.

El 12 % de les famílies té a tots els seus membres en atur
L'enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística revelava ahir que el 12,55 % de les llars valencianes ja tenen a tots els seus membres en atur, la qual cosa afecta a unes 178.000 famílies de la Comunitat. Aquesta aterridora xifra triplica la registrada en l'inici de la crisi econòmica. La situació s'agreuja també perquè tan sols dos terços dels aturats percep prestació o subsidi de l'INEM, que el Govern tracta de pal·liar amb el pagament dels 400 euros als aturats sense rendes durant un període màxim de sis mesos. A Espanya, les llars amb tots els seus membres en atur van augmentar en 57.700 en el tercer trimestre fins a situar-se en 1.425.200. En l'últim any, els habitatges on tots els seus representants estaven en la desocupació s'han incrementat en 132.900, un 10,3 % més. D'altra banda, en acabar setembre, les llars amb tots els seus membres treballant sumaven quasi un milió. 

Font: Levante-EMV