dilluns, 31 d’octubre del 2011

ATURATS DE BENIDORM OCUPEN HORTES ABANDONADES PER A CONREAR-LES




Un grup d'aturats presenta un projecte per a obrir una casa verda en una finca sense explotarQuan les últimes xifres de l'Enquesta de Població Activa deixen la demoledora realitat d'un aturat cada quatre persones en la província d'Alacant, a Benidorm un grup d'aturats ha decidit mirar cap al sector productiu que més anys porta desaparegut en la ciutat per a llaurar-se un futur: el camp. Estan convençuts que l'aturada en la construcció pot generar noves possibilitats que suposaran un nou atractiu per a la urbs turística. Aquestes passen per posar en valor, amb el treball, les grans finques agrícoles que estan en situació d'abandó.

Així ho creu Pepe Cantanero, andalús aturat i resident a Benidorm, actualment a càrrec de dues persones depenents sense cobrar prestació alguna, i qui juntament amb altres aturats de la ciutat ha proposat a l'Ajuntament obrir «una casa sostenible» en la qual es aúna el moviment en favor de l'ecologia, el caràcter social, l'econòmic i l'educatiu, de manera que en ell es poguera ensenyar a altres aturats a llaurar el camp a més de fer tallers infantils. La seua localització la situen en un vell mas que hi ha a l'entrada de la ciutat, avui fitat entre brancs de les obres d'ampliació de la carretera de circumval·lació de la N-332. Però aqueixa casa «verda» és només parteix del projecte. Aquest es completa amb la recuperació de parcel·les agrícoles sense explotar per a treballar-les.

Cantanero, qui compta amb experiència en el camp, doncs ha treballat durant vuit anys en el Pla Andalús d'Agricultura Ecològica, explota en aquests moments la casa coneguda com «El Altet», en la partida del Salt de l'Aigua de Benidorm. Els antics propietaris van permetre als seus avantpassats utilitzar la finca, i quan li la van vendre «a un constructor d'Alacant», aquest també els va dir que podien seguir en ella mentre no anaren a construir. En les parcel·les contigües tenen plantats els seus horts ecològics. El que trauen (albergínies, pebrots, carbassons, fesols verds, guindilles, tomàquets i fins a tabac) li'l reparteixen entre ells o ho regalen. «És millor plantar i arreplegar els teus fruits que cercar menjar en els contenidors», afirmen.

En la casa també aprofiten tot l'aigua de pluja que arrepleguen a través d'aljubs i tenen un molí de vent per a produir energia. Així i tot, des de lluny la construcció sembla quasi una barraca. «Ens agradaria arreglar-la, però no sabem si al final la van a tirar o no amb les obres», explica Cantanero. Aquest també apunta que s'han documentat en presentar la proposta de rescatar finques abandonades per a promoure el seu cultiu. Indica que pot segons «la Llei 34/1974 del 16 de novembre, encara vigent, sobre finques manifestament millorables» L'ens públic que gestionaria l'explotació «seria l'Ajuntament amb aturats que pagarien amb part del que tragueren el cànon, i tots podrien comprar a través d'una cooperativa».

Sap que el que diu sona idíl·lic, però assegura que és possible. «Aquesta zona és perfecta, hi ha suficient aigua i molts camps desaprofitats». Des de l'Ajuntament no s'ha rebutjat la proposta, fins i tot es veu amb bons ulls. Segons va declarar aquest cap de setmana l'edil de Medi ambient, Pepe Marcet, la idea ha agradat, per açò estan estudiant la seua viabilitat.

Font: Levante-EMV