divendres, 21 d’octubre del 2011

LA NOSTRA CUINA: PIULETES I TRONADORS

                                                      

PIULETES I TRONADORS

El massapà té una significativa participació en la rebosteria valenciana, ja que serveix d'ingredient bàsic en l'elaboració de torrons i per a realitzar unes acolorides serps o anguiles que, enrotllades sobre si mateixes, reben el nom de trenques. Però on realment el massapà es mostra en tota la seua esplendor és en la festa de Sant Donís, celebrada el 9 d'Octubre en commemoració de la presa de la ciutat per les hosts del Rei Don Jaime. En tal data són típics els piuletes i tronadors, uns preparats de massapà que adopten la forma d'uns coets que en èpoques passades es disparaven amb motiu d'aquesta festivitat. Un piulet i un tronador, degudament embolicats en un mocador de seda són per Sant Donís regal obligat a les seues promeses.


Temporada de Consum: Octubre
Recomanada Para: Postres
Recepta Para: 4 Piuletes i 4 Tronadors.
Temps de Realització: 1 hora, descomptada la preparació de les ametles i l'oreig del massapà.
Dificultat: Elaborada
Beguda Recomanada: Va venir Licoroso (Fondillón), o Moscatell (de Godelleta)

INGREDIENTS:

1 kg d'Ametles
1 kg de Sucre
3 o 4 Clares d'Ou
2 g de Cremor Tàrtar
Sucre Glas
Escorça de Llimó Ratllada (opcional)

ELABORACIÓ:

Una vegada escaldades les ametles, es esclosan i es deixen assecar col·locades en un lloc airejat durant 4 dies. Passat aquest temps, es redueixen a farina fina emprant un procediment mecànic.

En un cassó d'alumini molt net es col·loca el sucre, el cremor tàrtar i 1 decilitre d'aigua per quilogram de sucre; després, es fonen tots els ingredients.

El contingut del cassó se sotmet a foc viu fins que el sucre, després d'uns bulliments, es converteix en almívar.A mesura que es bull, l'almívar es transforma successivament en xarop, bri fi, goma blana, etc. Per al massapà s'empra el punt de bri fi.

Per a saber si s'ha obtingut el punt indicat, es fiquen els dits índex i polze en aigua molt freda i, de seguit, en l'almívar, es trauen i s'estrenyen, de tal forma que en separar-los ha de formar-se un filet de poca resistència.

Les ametles mòltes es trituren en un morter i se'ls agrega, a poc a poc, les 2 clares d'ou. La pasta obtinguda es barreja amb l'almívar i es aromatiza amb la ratlladura de l'escorça de llimó.
En un cassó s'aboca la barreja i es cou durant uns minuts, removent constantment amb una espàtula. Si el massapà resulta molt espès, discrecionalment s'afig més clara d'ou.

Als piuletes se'ls dóna forma allargada, i més arredonida als tronadors, decorant la seua superfície amb sucre glas.

Abans del seu consum, es deixen reposar els preparats al voltant de 2 o 3 hores.