diumenge, 12 de juny del 2011

LES NUCLEARS SÓN PRESCINDIBLES



L’absència de problemes després de reduir-se en més del 50 % la producció nuclear d’electricitat demostra que les nuclears són prescindibles.
En la matinada del divendres al dissabte la producció elèctrica nuclear va descendir al 48’2% i no es va enregistrar cap tipus d’incidència
La plataforma Tanquem Cofrents demana novament el tancament immediat de la central valenciana i la de la resta de nuclears espanyoles després de constatar que, després del dràstic descens de la producció nuclear d’electricitat (més del 50% en la matinada del divendres al dissabte), no s’ha enregistrat cap apagada ni cap altre tipus d’incidència. Per a la plataforma açò demostra que actualment l’energia nuclear és totalment prescindible i innecessària per al mix energètic espanyol.
La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa a les principals organitzacions ecologistes, sindicals i socials del País Valencià, informa que en la matinada del divendres 6 al dissabte 7 de maig la producció elèctrica de les centrals nuclears espanyoles es reduí al 48’2% de la seua capacitat, passant de 7.777 MW a 3.748 MW. Este dràstic descens de la producció nuclear d’electricitat en el nostre país es deu al fet que actualment quatre centrals espanyoles (Garoña, Trillo, Ascó I i Vandellós II) estan fora de servici i a més Cofrents va enregistrar una baixada de potència, precisament en la matinada del divendres al dissabte.
Tant la central nuclear de Garoña com la de Trillo es troben fora de servici per la parada programada que es realitza anualment per a la recarrega de combustible. Per la seua banda, Ascó I va començar el passat mes d’abril la seua parada de recarrega i havia d’haver reiniciat la seua activitat el passat 1 de maig. No obstant, problemes sorgits durant la parada impedixen que esta nuclear reprenga el seu funcionament i per tant la seua producció elèctrica. Més greu és el cas de la quarta central fora de servici, la de Vandellós II, que s’ha vist obligada a efectuar una parada no programada a causa de la impossibilitat dels responsables de la nuclear per a solucionar un problema en el sistema de refrigeració de la central. Segons les especificacions tècniques, este problema havia de solucionar-se en menys de tres dies, fet que no van aconseguir els responsables de la central, per la qual cosa es va haver de realitzar esta parada no programada.
A la parada, programada o no, d’estes quatre centrals nuclears es va sumar en la matinada del divendres al dissabte la baixada de producció de la central valenciana de Cofrents, probablement ocasionada per la reconfiguració de les barres de control de la central. No és la primera vegada que es produïx una baixada de producció d’este tipus a Cofrents, que sol coincidir habitualment amb el cap de setmana (quan el preu de l’electricitat descendix).
José Juan Sanchis, portaveu de la plataforma Tanquem Cofrents, destaca que “la producció nuclear d’electricitat s’ha reduït més del 50% a Espanya i no ha passat res. No hi ha hagut ni apagades ni cap tipus de problema semblant, el que demostra que podem prescindir de forma immediata de l’energia nuclear. Una energia, que com desgraciadament ens ha recordat recentment el lamentable accident de la central japonesa de Fukushima, està fora del nostre control. Afortunadament, l’absència d’incidències després de la dràstica reducció de la producció nuclear d’electricitat constata que podem viure bé sense les nuclears”.
Per tot això, la plataforma Tanquem Cofrents exigix de nou el tancament de la central nuclear valenciana i de la resta de centrals espanyoles. “Hem de deprendre la lliçó que ens ha donat el desgraciat accident nuclear de Fukushima, el més greu de la història només superat per la catàstrofe de Chernobil, i salvaguardar la seguretat de la ciutadania tancant immediatament les centrals nuclears, que actualment han deixat de ser necessàries per al mix energètic espanyol”, conclou José Juan Sanchis.

Font: Ecologistes en Acció