diumenge, 17 de març del 2013

LA NOSTRA CUINA: ELS BUNYOLS






 Uns postres o berenar típic de la nostra terra són els bunyols. Acompanyats de xocolata és un plat de la nostra gastronomia a reivindicar ara que sembla predominar en molts llocs els xurros o "las porras" més típiques d'altres llocs aliens a nosaltres.Els bunyols ja són citats en l'Edat Mitjana i varen ser impulsats com aliment substitutiu durant la Quaresma des dels monestirs ampurdanesos, el seu nom sembla tenir el seu oritgen en la paraula bony. A la València del segle XIX era molt típic  consumir bunyols i bon aguardent valencià mentre es plantava la falla, avui la tradició continúa. Hi ha dos tipus de bunyols, els farciments de carabassa i sense emplenar. Nosaltres hem recopilat dues receptes perquè cadascun les realitze de la forma que més li agrade. Ara és el moment, és temps de bunyols.




BUNYOLS
Aquesta recepta és molt típica de les festes de falles (Sant Josep) i se sol acompanyar d'una tassa de xocolata.

INGREDIENTS:
½ kg. farina
200/250 d'aigua
25 gr. de llevat premsat (fresca de forner)
Sucre
Olie per a fregir
 PREPARACIÓ:
Posar en un bol la farina, en ½ got d'aigua temperada es nuga el llevat, es va afegint a la farina a poc a poc, removent i pastant amb la mà, afegir la resta d'aigua necessària. Es tapa amb un drap perquè lleu i es deixa reposar en lloc temperat fins que haja doblegat la massa, (jo dins del microones on havia temperat l'aigua,) (durant 1hora més o menys) la massa ha de quedar esponjosa.
Es posa l'oli a calfar (abundant) i quan està calent es van prenent porcions de la massa amb una mà, als quals se'ls farà un forat amb el polze de l'altra, abans de deixar-los en l'oli, traient-los. Quan estiguen ben daurats, deixar escórrer sobre una reixeta o paper absorbent i després servir escampant amb sucre.
Per a poder manejar la massa, tenir un recipient amb aigua per a poder netejar-se la mà amb la qual fem el forat, anar amb compte amb les esquitxades.
Se li pot afegir a la massa un polsim de sal.






BUNYOLS DE CARABASSA

4 persones Mitjà (20'-40') Barat Fàcil
Bunyols típics de València, amb carabassa i són ideals per a berenar i desdejunar

Ingredients per a Bunyols valencians de carabassa:
• 1/2 carabassa
• 500 grams de farina
• 100 g de llevat de panificació
 • 1/2 got de gasosa
• Aigua
• Oli d'oliva

Com fer Bunyols valencians de carabassa passe a pas:
• Es bull la carabassa i a continuació, llevant-li llavors i filaments, cal treballar-la fins a aconseguir una espècie de puré fi. Es reserva l'aigua on s'ha bullit la carabassa (Alguns prefereixen el rostit de carabassa a bullir-la el també és perfectament acceptable)
• Barrejar la farina amb el llevat de panificació, agregar el puré de carabassa que hem fet i l'aigua de bullir la carabassa poc a poca. L'aigua és la que vaja admetent la massa. es pasta a mà fins a aconseguir una massa blana i suau.
• Deixar reposar la massa uns 20 minutos. A continuació se li agrega l'1/2 got de gasosa i es pasta. Els bunyols han de tenir un foraet en el mitjà que se li pot fer, senzillament estrenyent el polze en li centre de la massa.
• En una paella amb oli calent es van tirant a poc a poc els bunyols fins que es dauren.

Consells i trucs per a cuinar Bunyols valencians de carabassa:
• Els bunyols se serveixen calents en un plat acompanyats de sucre per a banyar els bunyols. A València també és típic menjar-los amb xocolata calenta, fins i tot amb orxata


Bon Profit!!