Les aixames de Xixona és una de les tradicions més interessants i desconegudes del conjunt del cicle de Nadal en terres valencianes, una antiga festa que han sabut preservar els seus habitants al llarg dels segles i que conecta amb l'antiga costumbre europea d'encendre focs durant la nit de Nadal .La tradició es repeteix cada nit de Nadal i de cap d'any. Es tracta d'un ritu propiciatori ben antic, consistent en fer voltar feixos d'espart que es prenen foc i fan el paper d'una torxa d'aspecte cònic que es rematen amb una trena per poder-los agafar. La tradició explica que es roda l'aixama perquè faça llum durant el trajecte de la peregrinació per les cases dels familiars.L'activitat de la festa comença dies abans quan les families pujen a les muntanyes de la serra d'Aitana per agafar els materials i herbes aromàtiques necessaries per a construir l'Aixama. Ja a la nit de Nadal però també a la de cap d'any els xiquets, xiquetes, fadrins i fadrines començaràn al ritual de Rodar les Aixames, acompanyats pels carrers del poble pels seus familiars i al son de la dolçaina i el tabalet menjant les pastes i la mistela que els veins pel que passen les aixames regalen als que roden el foc.
La festa està avui molt arrelada a Xixona (L'Alacantí), Relleu (Marina Baixa) i Tibi (L'Alcoià) però es pensa que antigament es celebrava en moltes poblacions valencians encara que avui malhauradament s'ha perdut.
Va de Bo desitja un Bon Nadal i feliç any nou a tots els seus lectors i aposta per les celebracions tradicionals de la nostra identitat.
Nadal Identitari.